Erika
Na kérem, hát az itt a fennforgás, hogy az ismerőseim már nem hagytak békét nekem ezzel a könyvvel kapcsolatban. Ráadásul csatlakoztam is egy eseményhez, amely kellemes kötelezettségeket is von maga után. A kellemes szó ebben az esetben semmiképpen sem túlzás.

Kínában járunk. Adva van egy nem túl eszes, ámde gyönyörű fiatal hölgy, aki nem mellesleg férjezett is..., meg szeretője is van! És kész is a botrány, hiszen a lángoló viszonyt hamar leleplezi a megcsalt férj.

Megmondom őszintén, eddig a pontig egy szokványos, nem feltétlenül mindennapi, de nem is túl áll leesős történettel volt dolgom. Ha agyonütnek, akkor sem tudtam volna kisilabizálni, hogy mi lesz ebből. Hát ami a történet kimenetelét illeti, azt álmomban nem tudtam volna kitalálni.

A férj ultimátumot ad feleségének. Egyfelől választhatja azt, hogy nyilvánosságra hozzák illegális kapcsolatát, aminek következményeként egyértelműen borulna mindenki élete, hiszen a szerető is házas ember. A másik lehetőség pedig, hogy egy kolera által erősen sújtott területre utazik férjével. A férfi biológus, úgyhogy nagy hasznát vehetik a vírus által terjesztett betegség legyőzésében. De ez csak egy másodlagos szempont. Igazából a bosszú vezérli. Már semmi sem számít.

Nagyon érzékletesen, kézzel foghatóan vannak leírva a jellemváltozások, hiszen férj is, feleség is teljes átalakuláson megy át. De van még esély bármire is? Kitty el tudja felejteni igaznak vélt szerelmét?

A férj jellemétől kezdettől fogva a hidegrázás kerülgetett. Egy nyámnyila, halvérű ember, akit dróton rángat kirakatfelesége, akivel bármit meg lehet tenni, egy árva mukk nem hagyja el a torkát akkor sem. Na erre mi történik??? A végére még bele is szerettem... :-) A látszat sokszor csal ugyebár, ezt tudjuk!

A könyv végén sok mindenre fény derül. Ki miért olyan, amilyen? Mindenkit megértettem a végére, és annyira, de annyira drukkoltam a szerelemnek!!!

A fél pont levonás valószínűleg az én hibámból ered. Nagyon finoman, szépen van megírva a könyv. Tulajdonképpen a történet fontossága az írás minősége, milyensége mellett eltörpül. Szóval nagyon oda kell(ett volna) figyelni. Ez sokszor nem ment, meg kellett szakítanom többször az olvasást és kiestem a lendületből, hangulatból. Mindettől függetlenül kihagyhatatlan, értékes kis könyvecskéről van szó. És bár az első, de nem az utolsó Maugham könyvről van szó, amit olvasok életemben.

Nem mellékesen, a könyvből film is készült Edward Norton és Naomi Watts főszereplésével. Én még a mai napon tervezem megtekintését! :-) Állítólag kihagyhatatlan...





4,5/5

Fiesta Kft
Eredeti cím: The painted veil
Fordította: Schmidt József
207 oldal
7 Responses
  1. Csenga Says:

    Mautham=Maugham utolsó bekezdésben van ez az apró elírás:-)

    Ahhoz képest,hogy elmondásod szerint nehezen megy az írás,ez nagyon jó lett:-)))


  2. Erika Says:

    Köszi mindkettőt! Puszi! :-)))


  3. Szilvamag Says:

    Szerintem is jó lett a bejegyzés, olyan Erikás. Bár ha rossz lett volna akkor is elolvastam volna:)))))A filmet még nem láttam és nagyon szeretem Edward Nortont úgyhogy ez is megy a filmes listára.:)Érzem én, hogy nekem is tetszeni fog ez a könyv:)


  4. Erika Says:

    Köszi! :-) Szerintem nem nagyon lehet mellényúlni ezzel a könyvvel!

    Jujjj, milyen az az "erikás"????? :-)))))) Vagy akarom egyáltalán tudni??? :-)


  5. Szilvamag Says:

    Semmi rosszra ne gondolj, ellenkezőleg....:) Az Erikás csak olyan... egyszerűen, Erikás:D


  6. Niki Says:

    Én is feliratkoztam az eseményre, de könyv közelébe nem jutottam. :oS Múltkor a filmet szerettem volna megnézni, de nem jött össze, pedig nagyon rákészültem már.


  7. Erika Says:

    Én este szerettem volna hamarjában, frissiben megnézni, de a főcímzenénél már konkrétan álmodtam, úgyhogy inkább elhalasztottam! :-)


Megjegyzés küldése