Erika
Hát én nem tudom, hogy mit művelnek ezek a skandinávok, de krimit azt nagyon jól tudnak írni. Eddig is ennyire tudtak? Csak mi nem tudtuk róluk? Idézhetném most itt a velős Molyos értékelésemet, de viráglelkű blogomat nem akarnám csúnya beszéddel tarkítani, úgyhogy inkább csak úgy diszkréten idebiggyesztem.

Az tény, hogy az első 50 oldal környékén én bizony kivettem a könyvjelzőt, és visszatettem a könyvet a polcra, hogy na ne, hiába itt a tömeghisztéria a könyv körül, ez borzalmasan unalmas, meg kit érdekelnek itt holmi gazdasági elemzések. Aztán győzött a józan ész, erőt vettem magamon és nekiduráltam magam újból. És milyen jól tettem. Úgyhogy én is hisztérikus nőszemély lettem, csápolok a rajongók között. Ez a könyv eszméletlen izgalmas, de ez már tényleg nem újdonság ezektől az északiaktól.

A történet nagyon összetett. Sok minden történik, sok szálon, és külön-külön a szereplők jelleme, háttere sem elhanyagolható. Van miből mazsolázni, és aztán a végén összerakosgatni a puzzle darabkáit. Jó kis játék.

Eleinte három főszálon fut az esemény. Mikael Blomkvist, a Millenium című lap újságírója. Épp elveszít egy nagyszabású pert rágalmazásért egy nagymenő pénzmosó ellen. Bár Mikael tudja az igazságot a gazemberről, mégsem tudta azokat kellőképpen bizonyítékokkal alátámasztani a bíróságon. Szavahihetősége, ezzel egy időben a lap hitelessége is meginog.

A másik szálon ott van Lisbeth Salander, a számomra igencsak rémisztő, anorexiásnak tűnő (de csak tűnő), egész testén tetkókkal varrt, millió piercinggel felékszerezett lány, aki 15-nek tűnik, pedig jóval több. Egyszóval elsőre elég hátrányos helyzetűnek tűnik, másodszorra pedig kiderül, hogy tényleg az. Viszont bitang jó tényfeltáró, adatgyűjtő képességekkel rendelkezik, ezért nem véletlenül alkalmazza egy nagynevű magánnyomozó iroda. Mindemellett pedig az egyik leghatékonyabb hacker.

És itt van a harmadik szál. Egy Isten háta mögötti kis helyen él egy nagyszámú család apraja-nagyja, akiket valami furcsa misztikum vesz körül. Az egyik ezek közül, hogy több évtizeddel azelőtt minden nyom nélkül eltűnt az egyik nagy konszern vezetőjének a hőn szeretett unokahúga. A mai napig nem tudta feldolgozni a lány vélt halálát, azt meg végképp nem, hogy mi módon történt ez a gyilkosság.

No és akkor hogy kapcsolódik össze ez a három szál? Először elkezdtem itt bőszen írni, hogy miként is, de kitöröltem az egészet, mert bár a végét nyilván nem írnám le, de annyira izgalmas a szálak összetalálkozása is, hogy spoilernek ítéltem, úgyhogy rábízom a kíváncsiságra. Mindenesetre annyit, hogy mindenki szeretne valamit. Mikael a hitelességét szeretné visszaszerezni, és újabb, erős bizonyítékokkal ismét felvenni a versenyt régi ellenfelével. Lisbeth figyelemre, szeretetre, elismerésre vágyik. A nagybácsi pedig az unokahúgával kapcsolatos rejtély megoldását szeretné végre kézhez kapni.

Mikaelről még annyit, hogy röptében a legyet is... Ami az egyébként sem unalmas befejezést még jobban megbonyolítja, de a "legrosszabb" az volt a befejezésben, hogy olyan kapukat hagyott nyitva, annyi kérdést vetett fel bennem, hogy én nagyon dühös voltam az íróra. Bár nem véletlenül sorozatról van szó, aminek a folytatását azonnal ide nekem!!!

És most irány a mozi, mert már vetítik a könyv alapján készült filmet! És kitartás az első 50 oldalig!!!! Megéri!



5/5

Animus Kiadó, Budapest, 2012
Fordította: Péteri Vanda
Eredeti cím: Män som hatar kvinnor
620 oldal
6 Responses
  1. Andi Says:

    azt hiszem megvan mindhárom svéd film... majd tervezem az itthoni mozizást. :) csatlakozol?
    a második tényleg még jobb... :)


  2. Erika Says:

    Igeeeeeeeeeeen!!! Milyen három???


  3. Andi Says:

    van egy Millenium-trilógia. Gondolom a svédek megalkották mind a három könyvet, mert ez a címük.


  4. Erika Says:

    Mindháromból van film? Most akkor jól értem? :D


  5. Dóri Says:

    Hát igen. Jól érted.
    1. Létezett a könyv trilógia (még most is létezik, vszeg másodvirágzását fogja élni, mert az amcsik...)
    Egy haverom mondta tavaly januárban, hogy vigyem el. Ő megvette, miután kiolvasta a könyvtári 3 kötetet. De visszautasítottam, hogy vidékről felcipeljek 3 ilyen vastag kötetet. Rábeszélt kettőre. Úgyis hideg volt kint, legalább kimelegszem a cipeléstől. Mire hazaértem, küldtem neki az sms-t, hogy esetleg adja már postára a 3. kötetet :-)
    2. A svédek meg is filmesítették mind a hármat. Láttam is mind a hármat. Jó. Persze nem annyira, mint a könyv, de ezt max az Indul a bakterházról lehet fordítva elmondani.
    3. Megjelent az idei Oscar előttre időzítve az amerikai verzió. (Úgy tudom azért nem fog Oscart kapni, mert van benne igencsak durva, anál is durvább jelenet.) Nem tudom, h a másik két kötetből is csinálnak-e az USA-ban is filmet, de én fenntartással fogadom. A svéd túl jó volt!


  6. Erika Says:

    Gyanítom, akkor mindegyiket meg kell néznem! Bár őszintén megmondom, jobban érdekel a svéd változat...


Megjegyzés küldése