Erika
Na hát, ezért pedig egyenesen rajongok. Ismét egy könyv, ami szerintem tipikus fiús olvasmány, de persze elfogult vagyok, fiúk vesznek körül. Bevállalósabb csajoknak is simán el tudom képzelni! :D Nálunk ezek a típusú könyvek nagyon is stílszerűek, mivel nem olyasféle "sarokba rakom, aztán ott maradnak" típusú gyerekeim vannak. :D

A rejtelmes sziget is tele volt kalandos, izgalmas eseményekkel, de ez, ez... Hát csak a borítójára kell ránézni, az is mindent elárul.

Nem több, mint 12 éves a főszereplőnk, aki zseninek van kikiáltva, hiszen olyan térképrajzolási tehetsége van, amelynek nagy híre van. Meg is lesz a jutalma, hiszen egy nap értesítést kap a Smithsonian Intézettől, hogy neves elismerésben részesült, elnyerte a Baird-díjat.

T. S. egy hatalmas utazásba vágja a fejszéjét, amely az egész országot érinti, és ami természetesen nem mentes az izgalmaktól. Azt hiszem, mai szülői szemlélettel gyermekünk felől, egy rémálomszerű utazásról beszélhetünk. :) Potyautasként indul útnak vonaton, de ez talán a legenyhébb bevállalása az út során. Innentől kezdve egymást érik a furábbnál furább dolgok, és rendkívül precíz, aprólékos módon dokumentálja az útja során tapasztalt eseményeket, tényeket, tudományos értekezéseknek is beillő tapasztalatait.

A könyv tele van érdekes térképekkel, útmutatásokkal, amiktől szó szerint tátva maradt a szám. És attól is, hogy mi mindent lehet térképen keresztül szemléltetni, érzékeltetni.

Azt gondolom, hogy a könyv sok más mellett arra is jó, hogy a gyerekekben felélessze a kalandvágyat, inspirálja őket a világ - szemmel nem annyira látható - apró csodáinak felfedezésére, és hát a fantáziáról se feledkezzünk meg. Az aztán végképp nagyon-nagyon fontos!
"…nem szeretnék úgy meghalni, hogy meg sem próbálom kispekulálni, hogyan áll össze ez az egész…"
Persze tudom, hogy hülyeség, de akaratlanul is elgondolkodtam azon, hogy ha az én fiaim találnának ki ilyen eszement utazást. :) Váltakozva törtek fel bennem még a gondolattól is az erős érzelmek. A legelső a mérhetetlen aggódás, és annak kívánása, hogy mindvégig a szoknyám mellett szorongassák a macijukat, a második pedig, hogy állati büszke lennék a bátorságukra! Valami középutat majd megpróbálunk kiegyengetni előttük. :)

Felnőtteknek ajánlom-e? Naná!!! Biztos, hogy még inkább összehozza a gyerekeket a szülőkkel.

A filmet ajánló trailert is érdemes megnézni, most ezért harcolok!



5/5

Sanoma Media, 2013
Fordította: Komáromy Rudolf
Eredeti cím: The Selected Works of T. S. Spivet
372 oldal
0 Responses

Megjegyzés küldése