Erika
Óriási olvasottságú könyvről van szó, és ennek a hatalmas olvasótábornak rendkívüli módon megoszlik a véleménye. Engem nagyon vonzott valami ehhez a történethez, és gyanítom bárkinek felkelti az érdeklődését, aki a felszínnél egy picit mélyebbre akar ásni a világ dolgaiban.
 
Nálam talán az is közrejátszott, hogy épp életközepi válságban vagyok, szükségem van a mélyebb mondanivalójú irodalomra, zenére, beszélgetésekre stb. Úgyhogy lecsaptam rá.
 
Igaz vagy nem igaz történet arról, ahogy Marlo Morgan doktornő, szintén sok-sok magánéleti válság után úgy dönt, hogy vegyen egy órási fordulatot az élete.
 
Gondol egy merészet, és elfogadja egy ismeretlen ausztrál bennszülött törzsnek, az Igazaknak a meghívását. Ő maga sem tudja, mire vállalkozott, de a megtisztelő felkérést érzi, vétek lenne kihagyni, soha vissza nem térő alkalom egy hatalmas kalandra.
 
Elég hamar tudatosul benne, hogy nem egy egyszerű túráról van szó a végtelen sivatagban, hanem kőkemény, hónapokon át tartó, erőt, életet próbáló küzelemről.
 
Az egész élete megváltozik, és bár ez volt a cél, nem biztos, hogy belevágott volna, ha előre tudja. Érzékszervei kitágulnak, olyan képességek kerülnek elő, amelyekre előtte még álmában sem gondolt volna.
 
A törzs kivételes és szokatlan módon befogadja az idegent (mutánst), megosztanak vele mindent. Különleges bizalmat élvez felőlük, és ezt igyekszik minden módon megbecsülni. A legnehezebb pillanatokban is kitart hite mellett, hogy neki ott és akkor elrendelt helye van.
 
Fontos tanulságokat tud levonni az addigi és az életének elkövetkezendő időszakára is. Nemcsak egy évezredes, idegen, távoli kultúrával ismerkedik meg, hanem saját magával is. És ez talán még fontosabb.
 
Némiképp csalódás volt. Mert bár sok érzelmet megmozgat, az ember hitét is kénytelen olvasás közben megvizsgálni, hogy működik-e, rendben van-e. Viszont kérdés, hogy miben hiszünk, mifelé irányítjuk a spirituális érdeklődésünket, esetleges nyitottságunkat. És nálam ez teljesen félrement, mármint nem tudtam összevetni a Biblia szavaival, mint ahogy ezt sokan megtették kommentekben, véleményezésekben. Tény, hogy ez a törzs abszolút spirituális légkörben éli a mindennapjait, és ha járt ott Morgan, nyilván ő is tapasztalta ezeket, mint ahogy leírja, de a spiritualitásnak rendkívül sok oldala van. Rossz is, jó is.
 
Mindenesetre mélyen elgondolkodtató, hogy vajon a civilizált 21. századunkban mennyire lennénk képesek életben maradni, ha kiraknának minket a természetbe, amivel elvileg jó barátságban kéne lennünk...

4/5

Partvonal Kiadó, 2019
Fordította: Balázs Éva
200 oldal
0 Responses

Megjegyzés küldése