Erika
Ifjúsági regény ide, ifjúsági regény oda, nagyon komoly témát feszeget a regény. A családon belüli erőszak ellenes kampányok most különösképpen elterjedtek szerte a világon, így ez a könyv plusz pótlékként szolgál, hogy felhívja rá a figyelmet. Hogy mire és mit üzenhet ez a fiataloknak? Számomra egyértelműen az a regény tanulsága, hogy ilyen sokáig nem lehet várni, sőt. Azonnal cselekedni kell a legapróbb jel észlelésénél is.

Emma Thomasnak és nekünk is két dolog miatt akad el folyamatosan a lélegzetünk. Evan Mathews és a nagynénje közelségétől. Mindkét esetben más okból.

A fiatal lány Weslynben él, egy connecticuti városban nagybátyjáék házában. Apja meghalt, anyja pedig alkoholproblémái miatt nem tud róla gondoskodni. Lélegzetvisszafojtva számlálja vissza a napjait a középiskolában. Ennyit kell még kibírnia rokonai házában. De vajon túléli-e?

Emma nagyon visszahúzódó lány, az iskolában is csak egy barátja van, Sara. Vele az iskolán kívül is viszonylag sokat lóg, nagyjából ő ismeri a titkait, de mindent azért neki sem árul el. Iskolai eredményei kitűnőek, így nagy esélye van elnyerni egy neves főiskola ösztöndíját, és ebben semmi sem akadályozhatja meg. Még az sem, hogy feltűnik egy fiú, Evan az iskolában, akit először szörnyű ellenszenvesnek talál, de hamar be kell látnia, hogy ezekkel az érzésekkel pont az ellenkezőjét szeretné magában elnyomni. Hamar összebarátkoznak, bár a fiú nem csak erre vágyik. Evan és Sara is egyértelműen látják az időnként megjelenő külső nyomokat a lány testén, amelyeket szinte mindig valami ostoba balesettel próbál megmagyarázni. De hát ilyen nincs, ezt tudjuk, ők is tudják, később pedig az iskolában is feltűnik az embereknek.

A barátok próbálnak mindent megtenni Emmáért, de jobb híján egyáltalán nem fogadja el a segítséget, arra hivatkozva, hogy nagybátyjáék két kisgyermeke is veszélybe kerülhet, ha ő beszél. A barátok pedig - bár rettenetesen aggódnak a lányért a nap minden percében - hallgatnak.

Egy trilógia első kötetét tartottam a kezemben, és bevallom, alig várom, hogy érkezzen a következő. Bár szörnyen dühös voltam, hogy miért nem tesz valaki valamit, hiszen a kisgyermekek biztonsága itt nem volt indok, hiszen pont az ő érdekükben is cselekedni kellett volna, de azért persze értettem a lány álláspontját is. De egyértelműen más vehemenciával rendelkezünk. Nem tudom, hogy az ifjúsági korosztály felé milyen módon fog hatni ez a könyv, de remélem, hogy a másikra való nagyobb odafigyelés meglesz általa.

A fél pont levonás a viszonylag sok hibáért volt a könyvben, sokszor komplett szavak maradtak ki. Engem néhol a fordítás is nagyon zavart. Nem voltak életszerűek számomra, amikor a fordító Evanra ilyesmiket írt, hogy somolyog, meg sompolyog stb. Valahogy egy macsó, mégis tök kedves, lovagias srácra ezek nem jellemzőek. De ez csak a nagyon finnyás, egyéni véleményem miatt volt. :-)

A könyv egyébként a letehetetlen kategóriába tartozik. Folyamatosan fogva tartott vagy a folyamatos feszültség, a lány iránti aggodalom, vagy pedig a teli izgalommal, érzékiséggel, ám mégis finoman megírt romantikus szál.

A könyv a kiadó honlapján nagy kedvezménnyel megvásárolható!

4,5/5

Maxim Könyvkiadó, 2013
Fordította: Sóvágó Katalin
Eredeti cím: Reason to Breathe
494 oldal

Erika
A gyerekek karácsonyi ajándékai között születésük óta megtalálhatóak a mesekönyvek. Természetesen mindig a korosztályuknak megfelelően keresek, válogatok, de nehéz helyzetben szoktam lenni. Megtalálni a megfelelő minőségi, tartalmas könyvet nagyon nehéz, hiszen rengeteg gyermekkönyv van a piacon. A nagyobbiknál (8 1/2 éves) most már az is számít, hogy az olvasás stabil, biztos tanulásában nagy segítséget nyújtson, és mindezt örömmel tegye, ne legyen kínszenvedés az egész folyamat.

Már régóta ismert számunkra a Geronimo Stilton sorozat, amiben még sosem csalódtunk, és bár már rengeteg kötetet megélt, nem szűnik meg a színvonal. Úgyhogy a nagyobbiknak egyértelmű volt, hogy többek között ennek a sorozatnak a részeire esik a választás. Akkora volt a választék, hogy most a címek alapján döntöttem, mert szerintem rém viccesek, és tudom, hogy nagyon értékeli az ilyen fajta tréfákat. :-)  A lótücskök támadása, Légyturmix a gróf úrnak és A bűzösen bűzlő vulkán különös esete. Ezekre esett a választásom. Remélem, örömét leli majd bennük! :-)

  "A szuperhősök nem ismernek lehetetlent! Végre itt vannak! Szuperhatalmukkal megvédik Cin Cityt a Csatornatöltelékek Bandájától. Legyőzhetetlenek, mert ők a... szuperhősök! Váratlan áramszünet borítja teljes sötétségbe Cin Cityt. A szuperhősök igyekeznek mihamarabb megoldani a problémát, a helyzet azonban ezúttal rendkívül súlyos: a föld alatt elvonuló lótücsökhadsereg elrágta a város összes elektromos vezetékét. Vajon ismét a Csatornatöltelékek Bandájának akciójáról van szó? Vagy ezúttal a szuperhősöknek új ellenséggel kell szembenézniük?"

  

"Hát én vagyok! Be kell vallanom, elég szórakozott pacák, akarom mondani, pocok vagyok, mindig egy kicsit a fellegekben járok... Egy kiadó vezetőjeként és főszerkesztőjeként dolgozom, de igazi szenvedélyem az írás. Itt, Rágcsáliában, Egér-sziget fővárosában a könyveim mind bestsellerek! Nem olvastátok még őket? Pedig igazán mulatságos történetek: könnyebbek, mint a friss mozzarella, kívánatosabbak, mint az edami, és ízesebbek, mint az érett parmezán... Igazán bajuszemelő történetek, szavamra!"


 
"Kedves rágcsálóbarátaim! A nevem Stilton, Geronimo Stilton. Itt Rágcsáliában, Egér-sziget fővárosában a könyveim mind bestsellerek! Hát nem olvastátok még őket? Igazán mulatságos történetek: könnyebbek, mint a friss mozzarella, kívánatosabbak, mint az edami, és ízesebbek, mint az érett parmezán... igazán bajuszemelő történetek, szavamra!
A bűzösen bűzlő vulkán különös esete + Szokás szerint igen különös kalandba keveredtem, ezúttal Cincogó barátommal. Bár a nyár közepén jártunk, rettenetes havazás bénította meg Rágcsáliát, az egerek városát. A rejtély megoldásához, egy pedálos szánra pattanva, el kellett tekernünk egészen a Bűzösen bűzlő vulkánig! Micsoda elképesztő jeges kaland volt!"