Erika
A Zsolnay nevet világszerte ismerik. De hogy ennek a nagy múltú családnak, az ő általuk "épített" birodalomnak, óriási szellemi-anyagi értékeknek a hátterében mi áll, milyen történelmi sajátosságokat tudhat magának, azt talán kevesen ismerik.

Én a keveset tudók közé tartozok, és azon kívül, hogy csodáltam, ha elém kerültek ezek a csodaszép darabok vitrinen keresztül, vagy akár a pécsi Zsolnay negyedben ámulhattam a világszép tárgyak, az építészeti remekművek láttán, azon kívül nem sok ismeretem volt, honnan-hogyan jutottak el idáig.

Nagy titkok lengik körül a Zsolnay porcelánok, a család évszázados történetét. Többen próbálták már megfejteni ennek az egyedi és világraszóló kézművességnek a rejtélyét, több-kevesebb sikerrel.

Csupán kémiáról van szó, vagy valami természetfölötti is közrejátszik abban, hogy egy ilyen csoda létrejöhetett!? Szóba került már a szimpla logika, a vallás, a szabadkőművesség is.

Kicsit olyan érzésem volt, ahogy elkezdtem olvasni a könyvet, mintha a Da Vinci-kódot olvasnám. :D Izgalom, titkok, sejtelmes feltételezgetések, találgatások.

Pécsett a mai napig láthatóak a Zsolnay gyár kéményei. A várost tömérdek dísz ékesíti, meghatározó jellemzői a térségnek, annak múltjának.

A Zsolnay család története szorosan összekapcsolható a magyar történelemmel is. Magát a kerámiagyárat Zsolnay Miklós fiai, Ignác és Vilmos alapították az 1860-as években, amelyet aztán az Osztrák-Magyar Monarchia legmeghatározóbb gyárává fejlesztettek a századfordulóra.

Nem csak a gyönyörű kerámiák megformálásához szükséges művészi hajlam, hanem fantasztikus üzleti érzék is kellett ahhoz, hogy ilyen mértékű gyárrá nője ki magát a vállalkozás, amely egyébként a család tulajdonában marad egészen 1948-ig.

Alapos kutatómunka előzte meg ezt a nagyívű, történelmi dokumentumokra alapozott regényt, amely Tolvaly Ferenc kezei közül kikerült. Próbálja a titkokról lerántani a leplet, és gyönyörű, érdekes történet köré szövi a hihetetlen sikeres család múltját. A történetet a gyáralapító lánya, Mattyasovszky-Zsolnay Teréz naplóin alapuló tolmácsolásán keresztül ismerjük meg. Ajánlom mindenkinek, aki szereti a szépet, a művészetet, és ezt egy családtörténeten keresztül szívesen olvasgatja.

Alexandra Kiadó, 2016
480 oldal
0 Responses

Megjegyzés küldése