Erika
Amióta saját, külön bejáratú családom van, mániám lett a befőzés. Nem mondom, hogy túl nagy repertoárral rendelkezek, azokat viszont habzsolja az összes szerettem, mert tény, hogy a házi lekvárokhoz, savanyúságokhoz semmi sem hasonlítható. És azt ki sem tudom fejezni szavakkal, milyen érzés, amikor a saját eperlekváromtól maszatos a gyermekeim arca. Ezért is tűnt fel egyből ez a csodaszép és vaskos kiadvány, aminek már a borítójától is csorog a nyálam.

A 239 oldalon nemcsak hogy befőzési technikák, hanem komplett receptek is találhatóak, kombinálva, színesítve az eltett gyümölcsöket-zöldségeket husokkal, egyéb, másfajta ételekkel.

Nem sok önbizalmam volt annak idején, amikor belefogtam ebbe a hobbiszintű tevékenységbe, de rá kellett jönnöm, hogy egyáltalán nem ördöngösség, ez a könyv pedig rengeteg új ötlettel segít abban, hogy még színesebb legyen spájzunk külleme. :-) Nagy alapossággal sokféle módszert ismertetnek meg velünk a szerzők, arra is figyelve, hogy részletesen bemutassák a tárgyi hozzávalókat is, amire az egész folyamat során szükségünk lehet. Kezdő konyhatündérek se ijedjenek meg, mert nagyon kedvesen, szeretettel tanítgatnak bennünket ebben a kötetben.

Kedvünkre válogathatunk a dzsemek és zselék - befőttek, konzervek és lekvárok - nyalánkságok, krémek - savanyított zöldségek és gyümölcsök - salsák, relishek és chutney-k - ételízesítők és szószok színes palettájából. Olyat nem is találtam, amit nem szeretnék kipróbálni.

Egyébként már attól jókedvre derül az ember, ha csak úgy minden további szándék nélkül lapozgatja az albumot, mert gyönyörű, de előre szólok, úgysem bírja ki senki, mert nagyon inspiráló.

Ó, és spuri a piacra, mert most aztán mindenféle csodát be lehet szerezni a befőzéshez, ami szem-szájnak ingere, hiszen SZEZON VAN!!!!!!

5/5***

GABO Kiadó, Budapest, 2012
Fordította: Gáti Anna
Eredeti cím: The Art of Preserving
239 oldal


4 Responses
  1. Andi Says:

    Bakker, kedvet kaptam hozzá. Pedig egy karácsonyi narancsos lekváron kívül semmit nem készítettem még. De a bakancslistámon rajta van, hogy távol a világtól ilyen és másmilyen-nem ördöngösség- dolgok készítéséből fogok élni...


  2. Erika Says:

    Ne hülyéskedj! Ez a karácsonyi narancsos lekvár nagyon jól hangzik, onnan már csak egy lépés a chutney készítése! :))


  3. Andi Says:

    A Sugar is csak egy ugras-allitolag. :-)


  4. Erika Says:

    Neked igen, nekem 1 óra! :)


Megjegyzés küldése