Erika
Véleményem szerint nagyon ritka manapság az olyan szakácskönyv, amely a hétköznapi élethez közelít, legalábbis számomra. Nyilván itt sok minden közrejátszik. Elérhetőség, gasztronómiai kultúra, alapanyagok megfizethetősége. Nem mintha a különböző gourmand receptkönyveket nem lapozgatnám élvezettel, de nagyon ritkán főzök belőlük. Inkább maradok a csodálatuknál.

De most más a helyzet, mert ebben a szakácskönyvben gyakorlatilag minden egyes recept egyrészt valamelyest hagyományőrző, másrészt elérhetőek alapanyagot illetően is. Azaz egyszerűek, finomak, kedvet hoznak a főzéshez.

Nem csupán egyszerű szakácskönyvről van szó. A bevezetőben először is kedvet csinál a főzéshez, a közös étkezésekhez és az etetés tízparancsolatát is megismerhetjük, amelynek a segítségével sosem eshetünk zavarba hirtelen ötlet, kívánság esetén sem, hiszen a kamránk mindig fel lesz töltve az alapvető készletekkel.

Még mindig a bevezető részben olvashatunk azokról szükséges eszközökről is, amik elengedhetetlenül fontosak egy konyhában, így ami nem feltétlenül evidens minden háztartásban (néha nálunk sem...), az éles késekről is, illetve az éles kések "előállításához" szükséges apró dolgokról, mint pl. a fenőkő. :-) De megtudhatjuk, hogy bizonyos edények ápolását hogy végezhetjük el olyan módon, hogy annak patináját, hosszú élettartamát biztosítsuk.

Aztán belecsap a lecsóba a szerző és reggeli-ebéd-vacsora-sütemények címszóval minden jóval ellát minket, ami szem szájnak ingere. A választék bőséges, az ételek egyszerűek, praktikusak, a főzési kedv meghozatalára tett kísérletek sikeresek, így tényleg nincs más dolgunk, mint egyszerűen bízva magunkban, örömmel elkészítjük ezeket az ételeket.

Egyértelmű, hogy pár év múlva meg fog látszódni a használat ezen a könyvön, mert sok közös programunk lesz egymással!

Nekem nagyon tetszik a letisztult, egyszerű külleme is a könyvnek. Sokszor a kevesebb több elmélet itt egyértelműen érvényesül.

5/5

T. Bálint Kiadó, 2013
Fordította: Lieberman Klára
269 oldal
0 Responses

Megjegyzés küldése