Erika
Nos, azt hiszem, nagy lélegzetvételű olvasmányba vágom bele a fejszém kisfiammal együtt. Úgy terveztem, hogy ezt a tetemes méretű könyvet együtt fogjuk elolvasni. Néha én, máskor Ő, megosztozunk a munkában és az élményben is.
 
Az olvasással mostanában hadilábon áll a gyermek, ezért úgy gondolom, mi más, ha ez az izgalmakkal teli klasszikus nem tudja kirángatni a "válságból"!? :)
 
Jules Vernének ez a leghosszabb regénye, amely 1874. január elsején jelent meg először. Később többször meg is filmesítették.
 
A főszereplők között van hat ember, egy gyerek, egy kutya és egy majom, akik menekülésre kényszerülnek az amerikai polgárháború fogságából. Mi mással, mint léghajóval. Óriási viharba keverednek, így szinte az összes pakkjuktól kénytelenek megszabadulni, hogy az életüket mentsék. A Csendes-óceán egyik lakatlan, ismeretlen szigetén érnek földet a csodával határos módon, egy viharos, izgalmaktól nem mentes út végén.
 
Első látásra sejtelmük sincs arról, hogy a helyet vérszomjas szörnyek és kalózok lakják, és a szigeten lakik Némó kapitány is, egy őrült zseni. A jelek ugyan arra utalnak, hogy a szigeten él valaki/valami, aki nagyon sok mindenben segíti őket, de látni nem látják. Nem sok mindent tudnak neki nyújtani hálájuk jeléül a sok segítségért cserébe. Amilyük van, az egyedül a tudás, a tudomány ismerete. Nagyon komoly térképészeti, csillagászati, orvoslási ismeretek jönnek a felszínre. Olyan műszereket állítanak elő, amelyek nagyban megkönnyítik a helyzetük meghatározását, és amikkel nem utolsó sorban megpróbálkozhatnak kapcsolatot teremteni a külvilággal.
 
Előbb-utóbb Nemo kapitány személyére is fény derül a szereplők előtt is, aki miután látja, hogy nem gazemberek kerültek a szigetre, mindenféle hasznos dologgal látja el őket, amelyek tovább segítik őket a kutatásban.
 
A semmiből szép lassan otthon teremtenek maguknak a szigeten, de az izgalmaknak koránt sincs vége.
 
Kalandvágyó, kalóz történeteket kedvelő, vagány, izgalmakat kereső kisfiúknak (főként) kötelező!

Könyvmolyképző Kiadó, Szeged, 2010
Fordította: Majtényi Zoltán
Eredeti cím: L'Île mystérieuse
812 oldal
0 Responses

Megjegyzés küldése